Κύρια Υλικά
- Αρνί, 5-6 κιλ., ολόκληρο αρνί με τα εντόσθιά του
- Κρεμμύδι ξηρό, 2 τμχ.
- Ρύζι, 1 ποτήρι/-α
- Ελαιόλαδο, 1 ποτήρι/-α
- Λεμόνι, 2 τμχ.
- Άνηθος, 1 ματσάκι/-α
- Μαϊντανός, 1 ματσάκι/-α
- Βούτυρο, 2 κουταλ. της σούπας, φρέσκο
- Ντομάτα χυμός, ½ ποτήρι/-α
- Πατάτα, 3 κιλ., μικρές, στρογγυλές
- Ελαιόλαδο
- Λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τα εντόσθια του αρνιού, πετάμε το νερό και τα ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα, ξανθίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα εντόσθια, το ρύζι, τον άνηθο και το μαϊντανό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε χυμό ντομάτας. Μέχρι να μαλακώσει κάπως το ρύζι ετοιμάζουμε το αρνάκι: το αλατοπιπερώνουμε και του ρίχνουμε λεμόνι μέσα κι έξω.
Μόλις το ρύζι φουσκώσει κάπως, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά γεμίζουμε το εσωτερικό του αρνιού με τη γέμιση. Ράβουμε με βαμβακερό σπάγγο μαγειρικής και βουτυρώνουμε το εξωτερικό του αρνιού.
Ρίχνουμε στο ταψί τις πατατούλες προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανάμεσά τους βάζουμε και το αρνάκι. Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για τέσσερις ώρες στους 200º βαθμούς.
Μόλις το ρύζι φουσκώσει κάπως, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά γεμίζουμε το εσωτερικό του αρνιού με τη γέμιση. Ράβουμε με βαμβακερό σπάγγο μαγειρικής και βουτυρώνουμε το εξωτερικό του αρνιού.
Ρίχνουμε στο ταψί τις πατατούλες προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανάμεσά τους βάζουμε και το αρνάκι. Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για τέσσερις ώρες στους 200º βαθμούς.
Πηγή: in.gr