Κύρια Υλικά
- Βούτυρο, 1 φλιτζάνι/-α, ή μαργαρίνη
- Γάλα, 2 φλιτζάνι/-α
- Ζάχαρη άσπρη, 2 φλιτζάνι/-α
- Αυγό, 6 τμχ.
- Καρυδόψιχα, 3 ½ φλιτζάνι/-α, (το ½ για το γαρνίρισμα)
- Κανέλα, 1 κουταλάκι/-α του γλυκού, γεμάτη
- Γαλέτα, 2 φλιτζάνι/-α, από μπαγιάτικο ψωμί
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 φλιτζάνι/-α
- Μαγειρική σόδα, 1½ κουταλάκι/-α του γλυκού
- Κονιάκ, 1 φλιτζάνι/-α του καφέ
- Μπέικιν πάουντερ, 3 κουταλάκι/-α του γλυκού
- Ζάχαρη άσπρη, 4 φλιτζάνι/-α, για το σιρόπι
- Νερό, 3 φλιτζάνι/-α, για το σιρόπι
- Λεμόνι, λίγο χυμό, για το σιρόπι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτοντας, σταδιακά και εναλλάξ, τη ζάχαρη και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας το γάλα, την καρυδόψιχα, τα δύο μπαχαρικά και τη σόδα, διαλυμένη στο κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τη γαλέτα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το αδειάζουμε σε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C για 20 έως 25 λεπτά και κατόπιν, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 280 °C για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αναμιγνύοντας τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρόλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν δέσει, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Περιχύνουμε την καρυδόπιτα με το σιρόπι, όσο είναι ακόμη ζεστή, και την αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο. Κόβουμε σε διαγώνια κομμάτια, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμεΠηγή in.gr